Schol

Doe het basilicum met steeltjes in de keukenmachine en voeg de azijn en 2-3 eetlepels water toe. Je kunt ook een hoge kom en een staafmixer gebruiken. Pureer het geheel tot een gladde saus en meng de yoghurt en gemalen koriander erdoor. Breng het sausje op smaak met zout en peper en verdun het eventueel met nog een scheutje water, het mag een vrij dunne saus zijn. Knijp de citroen boven de schol uit en wrijf de schollen in met zout en peper. Strooi de bloem op een bord en wentel de schollen er een voor een door. Schud de overtollige bloem er weer af. Verhit de boter in een vispan en bak de schollen (eventueel een voor een) in 4-8 minuten mooi bruin en gaar. Keer de vis voorzichtig met behulp van twee spatels. Serveer de schol op warme borden en zet op elk bord een klein schaaltje met het basilicumsausje.

Lekker met een salade van wortel en doperwtjes. Ga uit van grof geraspte winterwortel of een zakje kant-en-klare worteljulienne en 200 gram
koelverse of diepvries doperwten die je beetgaar kookt. Overgiet de wortel in een zeef met kokend water en laat dit goed uitlekken. Klop een dressing van citroensap, geraspte mierikswortel, olijfolie, zout en peper en schep de wortel en doperwten met wat fijngehakte bieslook erdoor.

Wijn
Een Riesling d’Alsace met het frisse accent
van groene kruiden doet het goed bij
deze schol met basilicumsaus.



 
Gebakken schol met basilicumsaus
• Hoofdgerecht voor 2 personen personen; 470 kCal
• Bereidingstijd:
Ingrediënten:
  • 2 hele schollen, panklaar
  • 30 g verse basilicum
  • 1 eetlepel sherryazijn of witte wijnazijn
  • 75 g Griekse yoghurt
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • (ketoembar)
  • zwarte peper, versgemalen
  • ½ citroen
  • 50 g bloem
  • 40 g boter of vloeibare margarine


  • Doe het basilicum met steeltjes in de keukenmachine en voeg de azijn en 2-3 eetlepels water toe. Je kunt ook een hoge kom en een staafmixer gebruiken. Pureer het geheel tot een gladde saus en meng de yoghurt en gemalen koriander erdoor. Breng het sausje op smaak met zout en peper en verdun het eventueel met nog een scheutje water, het mag een vrij dunne saus zijn. Knijp de citroen boven de schol uit en wrijf de schollen in met zout en peper. Strooi de bloem op een bord en wentel de schollen er een voor een door. Schud de overtollige bloem er weer af. Verhit de boter in een vispan en bak de schollen (eventueel een voor een) in 4-8 minuten mooi bruin en gaar. Keer de vis voorzichtig met behulp van twee spatels. Serveer de schol op warme borden en zet op elk bord een klein schaaltje met het basilicumsausje.

    Lekker met een salade van wortel en doperwtjes. Ga uit van grof geraspte winterwortel of een zakje kant-en-klare worteljulienne en 200 gram
    koelverse of diepvries doperwten die je beetgaar kookt. Overgiet de wortel in een zeef met kokend water en laat dit goed uitlekken. Klop een dressing van citroensap, geraspte mierikswortel, olijfolie, zout en peper en schep de wortel en doperwten met wat fijngehakte bieslook erdoor.

    Wijn
    Een Riesling d’Alsace met het frisse accent
    van groene kruiden doet het goed bij
    deze schol met basilicumsaus.


    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Vis in rode wijnsaus
    Spoel de visfilets af onder koud stromend water en maak ze droog met keukenpapier. Wrijf ze in met e... Lees verder
    Scholfilet met kappertjes uit de oven
    Verwarm de oven voor op 180°C.
    Spoel de scholfilets af onder de koude kraan en dep ze droog. ... Lees verder
    Gegrilde zeebaars met rode uien- kruidenmarmelade
    Bestrijk de zeebaarsfilets met chiliolie. Sprenkel er citroensap over en strooi er peper en zout ove... Lees verder
    Zalmfilet in bladerdeeg
    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Rol 4 plakjes deeg wat ... Lees verder
    Paëlla met kabeljauw, gamba's en mosselen
    Spoel de kabeljauwfilet af onder de koude kraan en dep hem droog. Snijd de kabeljauwfilet in stukken... Lees verder
    Kerriezuurkool- en kabeljauwschotel
    Verwarm de oven voor op 200° C.
    Schil de aardappels, zet ze op in een laagje koud water met ee... Lees verder
    Gebakken wijting met kruidige groenten
    Wrijf de wijtingen aan de buitenkant en in de buikholte in met wat citroensap, wat zout en versgemal... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden