Makreel

Snijd de aubergines in blokjes en bestrooi ze met zout, laat ze zo 10 minuten liggen. Verwarm de oven op 200 °C. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Dep de aubergine droog met keukenpapier en schep de blokjes door het ui mengsel. Bak de aubergine op een hoge stand in 2-4 minuten gaar en bruin. Schep de rozijnen en oregano erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de makreelfilets in met zout, peper en wat citroensap. Verdeel het auberginemengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal en leg de makreelfilets erop. Meng de Griekse yoghurt met het ei, de rest van het citroensap en de laatste lepel olijfolie en schenk dit mengsel over de vis. Schuif de schotel in het midden van de oven en bak de makreel in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Lekker met bulghur en tomatensalade.

Bulghur is te koop bij goed gesorteerde supermarkten en Turkse winkels. Bak de korrels eerst zachtjes aan in olijfolie. Bak eventueel een gesnipperde ui en wat knoflook mee en voeg dan bouillon toe. Anderhalf keer zoveel bouillon als bulghur. Voeg zout naar smaak toe en stoof de bulghur in 15 minuten zachtjes gaar. Schep er vlak voor het serveren fijngehakte munt en dille door.


Wijn
Bij de volle smaak van makreel past een
frisse en tegelijkertijd volle Pinotage
Rosé uit Zuid-Afrika.


 
Ovenschotel van makreel en aubergine
• Ovengerecht voor 4 personen personen; 330 kCal
• Bereidingstijd: 35 min. of meer
Ingrediënten:
  • 3 verse makrelen, schoongemaakt en
  • in filets gesneden
  • 2 aubergines
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • zwarte peper, versgemalen
  • sap van 1 citroen
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 ei


  • Snijd de aubergines in blokjes en bestrooi ze met zout, laat ze zo 10 minuten liggen. Verwarm de oven op 200 °C. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Dep de aubergine droog met keukenpapier en schep de blokjes door het ui mengsel. Bak de aubergine op een hoge stand in 2-4 minuten gaar en bruin. Schep de rozijnen en oregano erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de makreelfilets in met zout, peper en wat citroensap. Verdeel het auberginemengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal en leg de makreelfilets erop. Meng de Griekse yoghurt met het ei, de rest van het citroensap en de laatste lepel olijfolie en schenk dit mengsel over de vis. Schuif de schotel in het midden van de oven en bak de makreel in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Lekker met bulghur en tomatensalade.

    Bulghur is te koop bij goed gesorteerde supermarkten en Turkse winkels. Bak de korrels eerst zachtjes aan in olijfolie. Bak eventueel een gesnipperde ui en wat knoflook mee en voeg dan bouillon toe. Anderhalf keer zoveel bouillon als bulghur. Voeg zout naar smaak toe en stoof de bulghur in 15 minuten zachtjes gaar. Schep er vlak voor het serveren fijngehakte munt en dille door.


    Wijn
    Bij de volle smaak van makreel past een
    frisse en tegelijkertijd volle Pinotage
    Rosé uit Zuid-Afrika.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Langoustines alla Busara
    Verhit de 3 el olijfolie in een diepe braadpan. Voeg de knoflook toe en verhit op een gematigde tem... Lees verder
    Garnalencocktail met komkommer
    Schil de komkommer en snijd het stuk in de lengte doormidden. Schraap de zaadjes eruit en snijd de k... Lees verder
    Gegratineerde griet met kaas en mosterd
    Verwarm de oven voor op 180° C.
    Spoel de visfilets af onder stromend koud water en dep ze dro... Lees verder
    Tonijnsalade op toast
    Laat de tonijn uitlekken en verdeel de tonijn in kleine stukjes. Hak de walnoten grof. Meng de tonij... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden