Wijting

Kruis de tomaten in en dompel ze heel even in kokend water. Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in vieren. Schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de stengels en het groen van de venkelknol. Bewaar het groen en snijd de venkelknol en in kleine blokjes. Kruid de stukken wijting met wat zout en versgemalen peper. Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Bak de stukken wijting in de pan in 4-6 minuten net gaar. Schep ze op een bord en houd ze onder aluminiumfolie warm. Fruit de knoflook, ui en venkel in het bakvet in 2-3 minuten heel zachtjes glazig. Schep de tomaatstukjes, Italiaanse kruiden en sinaasappelrasp erdoor en bak ze even mee. Schenk de vermout erbij, laat alles even pruttelen en voeg dan ook de fond toe. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken tot de groente gaar is. Breng de soep pittig op smaak met zout en peper.
Leg de stukken wijting in warme soepborden en schep de hete soep erop. Garneer met het achtergehouden venkelgroen.


 
Mediterrane wijtingsoep
• Soep voor 4 personen personen; 735 kCal
• Bereidingstijd: 20 - 30 min.
Ingrediënten:
  • 300 gram wijtingfilet, in 8 stukken
  • 4 rijpe tomaten
  • ┬Ż venkelknol
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote teen knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel verse Italiaanse kruiden, fijngehakt
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • 100 ml witte vermout of wijn
  • 600 ml visfond of visbouillon


  • Kruis de tomaten in en dompel ze heel even in kokend water. Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in vieren. Schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de stengels en het groen van de venkelknol. Bewaar het groen en snijd de venkelknol en in kleine blokjes. Kruid de stukken wijting met wat zout en versgemalen peper. Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Bak de stukken wijting in de pan in 4-6 minuten net gaar. Schep ze op een bord en houd ze onder aluminiumfolie warm. Fruit de knoflook, ui en venkel in het bakvet in 2-3 minuten heel zachtjes glazig. Schep de tomaatstukjes, Italiaanse kruiden en sinaasappelrasp erdoor en bak ze even mee. Schenk de vermout erbij, laat alles even pruttelen en voeg dan ook de fond toe. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken tot de groente gaar is. Breng de soep pittig op smaak met zout en peper.
    Leg de stukken wijting in warme soepborden en schep de hete soep erop. Garneer met het achtergehouden venkelgroen.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Gegrilde kreeft met botersaus
    Laat een beetje boter smelten in een pannetje en voeg de sjalot, een beetje tijm en wat laurier toe.... Lees verder
    Rolletjes van tongschar met paddenstoelen en kervel
    Verwarm de oven voor op 200 ┬░C. Leg de tongschar naast elkaar. Draai de champignonstelen uit de hoe... Lees verder
    Zeeduivelpakketjes
    Verwarm de oven voor op 200 ┬║C.
    Scheur van aluminiumfolie 4 grote vellen van 20 cm af en vet z... Lees verder
    Chinese fondue
    De stukjes vis en groenten worden gegaard in hete (vis)bouillon. Je kunt de bouillon zelf maken of b... Lees verder
    Mini quichepuntjes met garnalen
    Verwarm de over voor op 200┬░C.
    Bekleed 4 taartvormpjes (10 cm) met roomboterbladerdeeg. Klop 1... Lees verder
    Gestoofde wijtingfilet met appel en ui
    Verwarm de oven voor op 200 ┬║C.

    Pel en snipper de ui. Schil de appel en snijd het vruchtv... Lees verder
    Marokkaanse couscoussalade met sardines
    Doe de couscous in een kom en voeg 2 dl koud water toe. Laat de couscous 15 minuten wellen. Meng het... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden