Wijting

Wrijf de wijtingen aan de buitenkant en in de buikholte in met wat citroensap, wat zout en versgemalen zwarte peper. Laat de vissen zo 5 minuten liggen. Halveer de snijbonen en snijd ze in de lengte in dunne reepjes. Strooi de bloem op een bord en wentel de wijtingen erdoor. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de wijtingen in 8-10 minuten mooi bruin en net gaar, keer ze af en toe. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en schep de knoflook, wortel, snijbonen, ui en 1 eetlepel citroensap erdoor. Voeg 3 eetlepels water en een beetje zout en versgemalen peper toe en smoor de groente afgedekt op heel zacht vuur in 6-8 minuten gaar. Schep het basilicum erdoor. Leg de wijtingen op warme borden en schep de gesmoorde groenten ernaast. Serveer met kruidenrisotto of aardappelpuree en rucolasalade .

Fruit voor kruidenrisotto een gesnipperde ui in een pan met wat olijfolie. Roer er 300 g risottorijst door en bak tot de korrels glanzen. Voeg 100 ml droge witte wijn toe en laat het vocht verdampen. Voeg dan in gedeelten 750 ml kruidenbouillon toe en kook de risotto zonder deksel in 20 minuten zachtjes gaar, roer regelmatig. Voeg een scheut bouillon toe als de risotto te droog wordt. Roer er tot slot 25 gram boter en 4 eetlepels fijngehakte verse kruiden door (platte peterselie, basilicum, oregano). Schep de risotto op de borden en leg de wijtingfilet erop.


 
Gebakken wijting met kruidige groenten
• Hoofdgerecht voor 4 personen personen; 1175 kCal
• Bereidingstijd: 20 - 30 min.
Ingrediënten:
  • 4 hele wijtingen à 200 gram
  • sap van ½ citroen
  • 300 gram snijbonen
  • 4 eetlepels bloem
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gram wortel, in luciferdunne reepjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 2 eetlepels verse basilicum, in dunne reepjes
  • 4 eetlepels bloem


  • Wrijf de wijtingen aan de buitenkant en in de buikholte in met wat citroensap, wat zout en versgemalen zwarte peper. Laat de vissen zo 5 minuten liggen. Halveer de snijbonen en snijd ze in de lengte in dunne reepjes. Strooi de bloem op een bord en wentel de wijtingen erdoor. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de wijtingen in 8-10 minuten mooi bruin en net gaar, keer ze af en toe. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en schep de knoflook, wortel, snijbonen, ui en 1 eetlepel citroensap erdoor. Voeg 3 eetlepels water en een beetje zout en versgemalen peper toe en smoor de groente afgedekt op heel zacht vuur in 6-8 minuten gaar. Schep het basilicum erdoor. Leg de wijtingen op warme borden en schep de gesmoorde groenten ernaast. Serveer met kruidenrisotto of aardappelpuree en rucolasalade .

    Fruit voor kruidenrisotto een gesnipperde ui in een pan met wat olijfolie. Roer er 300 g risottorijst door en bak tot de korrels glanzen. Voeg 100 ml droge witte wijn toe en laat het vocht verdampen. Voeg dan in gedeelten 750 ml kruidenbouillon toe en kook de risotto zonder deksel in 20 minuten zachtjes gaar, roer regelmatig. Voeg een scheut bouillon toe als de risotto te droog wordt. Roer er tot slot 25 gram boter en 4 eetlepels fijngehakte verse kruiden door (platte peterselie, basilicum, oregano). Schep de risotto op de borden en leg de wijtingfilet erop.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Tonijnsalade op toast
    Laat de tonijn uitlekken en verdeel de tonijn in kleine stukjes. Hak de walnoten grof. Meng de tonij... Lees verder
    Gebakken zalmfilet met druiven en cashewnoten
    Halveer de druiven en verwijder de pitjes. Was de zalmfilets onder de koude kraan en dep ze droog. B... Lees verder
    Homemade makreel-/eiersalade wraps
    Maak de makreel schoon, verwijder alle graatjes en ‘pluk’ de makreel los. Kook de eieren in koke... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden