Zalm

Venkel en zalm is en blijft een fraaie combinatie. Geef de venkel eerst de tijd om zachtjes te smoren, zodat alle sappen vrijkomen en zich mengen met de roomboter. Venkel van eigen bodem is er vanaf juni tot halverwege de herfst. Dan is de smaak op z'n best en is het dé tijd om deze risotto keer op keer op keer te maken.

Breng de visbouillon met de plakjes citroen aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg de zalmfilets toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalmfilets van het vuur 15 minuten in de warme bouillon.

Maak intussen de venkel schoon en snijd in reepjes. Hak het venkelgroen grof en houd apart. Smelt in een wijde pan met dikke bodem de helft van de boter. Schep de sjalot met de venkelreepjes erdoor en smoor 10 minuten zachtjes. Schep de rijst erdoor en bak zachtjes mee tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.

Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel groentebouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen. Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar.

Schep de zalmfilets met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel het visvlees in vlokken. Neem de risotto van het vuur. Roer de rest van de boter erdoor. Schep voorzichtig de zalm erdoor en breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Bestrooi de risotto met het bewaarde venkelgroen en schep op 4 borden.


 
Venkelrisotto met zalmvlokken
• Hoofdgerecht voor 4 personen personen;
• Bereidingstijd: 30 - 45 min
Ingrediënten:
  • 1 liter visbouillon
  • ½ citroen, in plakjes
  • 4 zalmfilets
  • 75 gram roomboter
  • 400 gram venkel met groen
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 300 gram risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 liter warme groentebouillon


  • Venkel en zalm is en blijft een fraaie combinatie. Geef de venkel eerst de tijd om zachtjes te smoren, zodat alle sappen vrijkomen en zich mengen met de roomboter. Venkel van eigen bodem is er vanaf juni tot halverwege de herfst. Dan is de smaak op z'n best en is het dĂ© tijd om deze risotto keer op keer op keer te maken.

    Breng de visbouillon met de plakjes citroen aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg de zalmfilets toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalmfilets van het vuur 15 minuten in de warme bouillon.

    Maak intussen de venkel schoon en snijd in reepjes. Hak het venkelgroen grof en houd apart. Smelt in een wijde pan met dikke bodem de helft van de boter. Schep de sjalot met de venkelreepjes erdoor en smoor 10 minuten zachtjes. Schep de rijst erdoor en bak zachtjes mee tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.

    Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel groentebouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen. Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar.

    Schep de zalmfilets met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel het visvlees in vlokken. Neem de risotto van het vuur. Roer de rest van de boter erdoor. Schep voorzichtig de zalm erdoor en breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Bestrooi de risotto met het bewaarde venkelgroen en schep op 4 borden.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Pitapuntjes met paling
    Snijd de palingfilets diagonaal in stukken. Meng citroensap met mosterd, olie, honing en peper. Sche... Lees verder
    Bonen-tonijnsalade met ui
    Klop voor de dressing de mosterd, olijfolie, de ui, knoflook en wijnazijn goed door elkaar. Spoel de... Lees verder
    Langoustines alla Busara
    Verhit de 3 el olijfolie in een diepe braadpan. Voeg de knoflook toe en verhit op een gematigde tem... Lees verder
    Tomatentaartjes met Hollandse garnalen
    Verwarm de oven voor op 200°C.
    Snijd de korstjes van het brood en rol de sneetjes brood uit. ... Lees verder
    Langoustines alla Busara
    Verhit de 3 el olijfolie in een diepe braadpan. Voeg de knoflook toe en verhit op een gematigde tem... Lees verder
    Tarbot en papillotte met mosterd-citroenboter
    Verwarm de oven voor op 190° C.
    Spoel de filets af onder koud water en dep ze droog. Bestrooi... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden