Zalm

Venkel en zalm is en blijft een fraaie combinatie. Geef de venkel eerst de tijd om zachtjes te smoren, zodat alle sappen vrijkomen en zich mengen met de roomboter. Venkel van eigen bodem is er vanaf juni tot halverwege de herfst. Dan is de smaak op z'n best en is het dé tijd om deze risotto keer op keer op keer te maken.

Breng de visbouillon met de plakjes citroen aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg de zalmfilets toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalmfilets van het vuur 15 minuten in de warme bouillon.

Maak intussen de venkel schoon en snijd in reepjes. Hak het venkelgroen grof en houd apart. Smelt in een wijde pan met dikke bodem de helft van de boter. Schep de sjalot met de venkelreepjes erdoor en smoor 10 minuten zachtjes. Schep de rijst erdoor en bak zachtjes mee tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.

Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel groentebouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen. Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar.

Schep de zalmfilets met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel het visvlees in vlokken. Neem de risotto van het vuur. Roer de rest van de boter erdoor. Schep voorzichtig de zalm erdoor en breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Bestrooi de risotto met het bewaarde venkelgroen en schep op 4 borden.


 
Venkelrisotto met zalmvlokken
• Hoofdgerecht voor 4 personen personen;
• Bereidingstijd: 30 - 45 min
Ingrediënten:
  • 1 liter visbouillon
  • ½ citroen, in plakjes
  • 4 zalmfilets
  • 75 gram roomboter
  • 400 gram venkel met groen
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 300 gram risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 liter warme groentebouillon


  • Venkel en zalm is en blijft een fraaie combinatie. Geef de venkel eerst de tijd om zachtjes te smoren, zodat alle sappen vrijkomen en zich mengen met de roomboter. Venkel van eigen bodem is er vanaf juni tot halverwege de herfst. Dan is de smaak op z'n best en is het dĂ© tijd om deze risotto keer op keer op keer te maken.

    Breng de visbouillon met de plakjes citroen aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg de zalmfilets toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalmfilets van het vuur 15 minuten in de warme bouillon.

    Maak intussen de venkel schoon en snijd in reepjes. Hak het venkelgroen grof en houd apart. Smelt in een wijde pan met dikke bodem de helft van de boter. Schep de sjalot met de venkelreepjes erdoor en smoor 10 minuten zachtjes. Schep de rijst erdoor en bak zachtjes mee tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.

    Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel groentebouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen. Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar.

    Schep de zalmfilets met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel het visvlees in vlokken. Neem de risotto van het vuur. Roer de rest van de boter erdoor. Schep voorzichtig de zalm erdoor en breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Bestrooi de risotto met het bewaarde venkelgroen en schep op 4 borden.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Garnalen broodschuitjes
    Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het casinobrood in 6 gelijke stukken, snijd met een mesje op o... Lees verder
    Mini quichepuntjes met garnalen
    Verwarm de over voor op 200°C.
    Bekleed 4 taartvormpjes (10 cm) met roomboterbladerdeeg. Klop 1... Lees verder
    Gebakken wijting met kruidige groenten
    Wrijf de wijtingen aan de buitenkant en in de buikholte in met wat citroensap, wat zout en versgemal... Lees verder
    Kerriezuurkool- en kabeljauwschotel
    Verwarm de oven voor op 200° C.
    Schil de aardappels, zet ze op in een laagje koud water met ee... Lees verder
    Gegrilde tonijn met groentenoedels
    Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Dep de moten tonijn droog met keukenp... Lees verder
    Spies van grote garnalen en zalm met salsa
    Verhit ruim van te voren de grill of steek de barbecue aan. Halveer de paprika’s en verwijder de z... Lees verder
    Sushi met zalm en komkommer
    Kook de rijst volgens de gebruiksanwijzing op de verpakking. Meng de azijn met de suiker, het zout e... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden