Zalm

Venkel en zalm is en blijft een fraaie combinatie. Geef de venkel eerst de tijd om zachtjes te smoren, zodat alle sappen vrijkomen en zich mengen met de roomboter. Venkel van eigen bodem is er vanaf juni tot halverwege de herfst. Dan is de smaak op z'n best en is het dé tijd om deze risotto keer op keer op keer te maken.

Breng de visbouillon met de plakjes citroen aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg de zalmfilets toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalmfilets van het vuur 15 minuten in de warme bouillon.

Maak intussen de venkel schoon en snijd in reepjes. Hak het venkelgroen grof en houd apart. Smelt in een wijde pan met dikke bodem de helft van de boter. Schep de sjalot met de venkelreepjes erdoor en smoor 10 minuten zachtjes. Schep de rijst erdoor en bak zachtjes mee tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.

Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel groentebouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen. Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar.

Schep de zalmfilets met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel het visvlees in vlokken. Neem de risotto van het vuur. Roer de rest van de boter erdoor. Schep voorzichtig de zalm erdoor en breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Bestrooi de risotto met het bewaarde venkelgroen en schep op 4 borden.


 
Venkelrisotto met zalmvlokken
• Hoofdgerecht voor 4 personen personen;
• Bereidingstijd: 30 - 45 min
Ingrediënten:
  • 1 liter visbouillon
  • Âœ citroen, in plakjes
  • 4 zalmfilets
  • 75 gram roomboter
  • 400 gram venkel met groen
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 300 gram risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 liter warme groentebouillon


  • Venkel en zalm is en blijft een fraaie combinatie. Geef de venkel eerst de tijd om zachtjes te smoren, zodat alle sappen vrijkomen en zich mengen met de roomboter. Venkel van eigen bodem is er vanaf juni tot halverwege de herfst. Dan is de smaak op z'n best en is het dĂ© tijd om deze risotto keer op keer op keer te maken.

    Breng de visbouillon met de plakjes citroen aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg de zalmfilets toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalmfilets van het vuur 15 minuten in de warme bouillon.

    Maak intussen de venkel schoon en snijd in reepjes. Hak het venkelgroen grof en houd apart. Smelt in een wijde pan met dikke bodem de helft van de boter. Schep de sjalot met de venkelreepjes erdoor en smoor 10 minuten zachtjes. Schep de rijst erdoor en bak zachtjes mee tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.

    Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel groentebouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen. Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar.

    Schep de zalmfilets met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel het visvlees in vlokken. Neem de risotto van het vuur. Roer de rest van de boter erdoor. Schep voorzichtig de zalm erdoor en breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Bestrooi de risotto met het bewaarde venkelgroen en schep op 4 borden.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Garnalen broodschuitjes
    Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het casinobrood in 6 gelijke stukken, snijd met een mesje op o... Lees verder
    Zachtgegaarde schelvis met amandelen
    Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd de bieslook fijn. Snijd elke witlof in de lengte in vieren. L... Lees verder
    Crostini met heilbotrillettes
    Verwarm de oven voor tot 220 ÂșC. Snijd het stokbrood in dunne plakjes. Leg het brood op een bakplaa... Lees verder
    Knapperige bakjes met Hollandse garnalen
    Laat het filodeeg volgens de aanwijzingen op het pak ontdooien.Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij... Lees verder
    Indische lekkerbeksandwich
    Verwarm de oven voor op 160ÂșC.
    Leg de lekkerbekjes naast elkaar in een ovenvaste schaal of op... Lees verder
    Mexicaanse koolvis met rode bonen
    Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel de uien. Sni... Lees verder
    Zeeuwse vispakketjes
    Snijd de prei in zeer smalle ringen. Hak het teentje knoflook fijn. Verhit de olie en bak hierin de ... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden