Makreel

Bestrooi de makreelfilets met zout. Plet de korianderzaadjes en peperkorrels in een vijzel of op een plank met de bolle kant van een lepel. Halveer de ui en snijd de helften in flinterdunne plakjes. Verdeel de ui en wortel ver de bodem van een wijde pan en steek de takjes tijm ertussen. Strooi de korianderzaadjes en peper erover en schenk de wijn en azijn erbij. Breng het geheel op een matig hoge stand aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Dep de makreel droog met keukenpapier en leg de filets in het hete vocht. Warm de makrelen 1-2 minuten mee. Schep de filets met een schuimspaan in een wijde schaal en verdeel de groente en wijnmarinade erover. Laat de makreel in de marinade afkoelen en daarna nog 3-4 uur afgedekt in de koelkast marineren. Serveer de makrelen in de marinade met grof gesneden boerenbrood, radijsjes en een salade van sperziebonen.

Verse makrelen zijn meestal nog niet schoongemaakt. Het is verstandig makreelfilets (er gaan 2 filets uit 1 makreel) van te voren te bestellen.


 
Verse makreel gemarineerd in wijn
• Hoofdgerecht voor 4 personen personen; 300 kCal
• Bereidingstijd: 35 min. of meer
Ingrediënten:
  • 4 verse makreelfilets
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 ui, gepeld
  • 150 g worteljulienne
  • 3 takjes tijm
  • 500 ml droge witte wijn
  • 2 eetlepels (cider)azijn


  • Bestrooi de makreelfilets met zout. Plet de korianderzaadjes en peperkorrels in een vijzel of op een plank met de bolle kant van een lepel. Halveer de ui en snijd de helften in flinterdunne plakjes. Verdeel de ui en wortel ver de bodem van een wijde pan en steek de takjes tijm ertussen. Strooi de korianderzaadjes en peper erover en schenk de wijn en azijn erbij. Breng het geheel op een matig hoge stand aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Dep de makreel droog met keukenpapier en leg de filets in het hete vocht. Warm de makrelen 1-2 minuten mee. Schep de filets met een schuimspaan in een wijde schaal en verdeel de groente en wijnmarinade erover. Laat de makreel in de marinade afkoelen en daarna nog 3-4 uur afgedekt in de koelkast marineren. Serveer de makrelen in de marinade met grof gesneden boerenbrood, radijsjes en een salade van sperziebonen.

    Verse makrelen zijn meestal nog niet schoongemaakt. Het is verstandig makreelfilets (er gaan 2 filets uit 1 makreel) van te voren te bestellen.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Gebakken scholfilet met tomaatjes
    Halveer de scholfilets in de lengte, spoel ze af onder stromend water en dep ze droog. Roer op een b... Lees verder
    Gebakken wijting met kruidige groenten
    Wrijf de wijtingen aan de buitenkant en in de buikholte in met wat citroensap, wat zout en versgemal... Lees verder
    Thaise mosselen met peper, koriander en citroengras
    Laat de mosselen stuk voor stuk door uw vingers gaan en kijk of ze stevig dicht zitten. Doe de olie ... Lees verder
    Mini pasteibakjes met garnalenragout
    Verwarm 1 pakje mini pasteibakjes in de oven. Verwarm de verse roomkaas met 2-3 eetlepels room, en v... Lees verder
    Snoekbaarsfilet met een brandade van gerookte paling, knoflookspinazie en tomatenvinaigrette
    Meng de tomatenconcassée met de olie en azijn, breng op smaak met peper en zout. Verwarm deze vinai... Lees verder
    Bouillabaisse
    Kruis de tomaten in en dompel ze heel even in kokend water. Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in... Lees verder
    Kabeljauwschotel met frisse voorjaarsgroenten
    Verwarm de oven voor op 180 C.
    Schil de asperges. Snijd de asperges in schuine plakjes van ½ c... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden