Wijting

Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd van de bovenkant van de knoflookbollen een kapje af. Zet de bollen naast elkaar in een klein ovenschaaltje, strooi de tijm erover en sprenkel er 2-3 eetlepels olijfolie over. Rooster de bollen knoflook in de oven in 15-20 minuten tot de teentjes zacht zijn. Halveer de courgettes in de lengte, schaaf ze met een kaasschaaf in lange, smalle en niet te dunne linten en verdeel ze over een bakplaat. Neem de knoflook uit de oven en schenk de olie over de courgette. Rooster de courgette in de oven in 15-20 minuten gaar en bruin. Laat de knoflook iets afkoelen en schep dan met een klein lepeltje de gare teentjes tussen de velletjes uit en doe ze in een steelpan. Schenk de melk erbij en pureer alles met een staafmixer tot een fijne saus. Voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de wijtingfilets in met zout en chilipoeder en bestrijk ze met olijfolie. Rooster de vis in een hete grillpan in 6-8 minuten gaar en mooi bruin. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten. Verwarm de knoflooksaus al
roerende. Schep de courgettelinten op warme borden en leg de wijtingfilets erop. Schep er wat knoflooksaus over en geef de rest er apart bij.

Lekker met tomaten gevuld met rijst: hol 4 vleestomaten uit. Snijd het uitholsel klein en meng het met 200 g rijst, 1 eetlepel tijmblaadjes, 1 eetlepel geraspte citroenschil,
zout en versgemalen peper. Schep dit in de tomaten en zet ze naast elkaar in een niet te grote pan. Schenk 250 ml bouillon in de tomaten en op de bodem van de pan. Stoof de tomaten met rijst in 20-30 minuten heel zachtjes gaar.

Wijn
Een Chardonnay uit Walker
Bay (Zuid-Afrika) is fris met
‘beet’. Precies wat dit gerecht
nodig heeft.


 
Geroosterde wijting met knoflooksaus
• Hoofdgerecht voor 4 personen personen; 325 kCal
• Bereidingstijd: 35 min. of meer
Ingrediënten:
  • 8 wijtingfilets
  • 2 bollen knoflook
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 2 courgettes
  • 150 ml melk
  • zwarte peper, versgemalen
  • 2 theelepels chilipoeder


  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd van de bovenkant van de knoflookbollen een kapje af. Zet de bollen naast elkaar in een klein ovenschaaltje, strooi de tijm erover en sprenkel er 2-3 eetlepels olijfolie over. Rooster de bollen knoflook in de oven in 15-20 minuten tot de teentjes zacht zijn. Halveer de courgettes in de lengte, schaaf ze met een kaasschaaf in lange, smalle en niet te dunne linten en verdeel ze over een bakplaat. Neem de knoflook uit de oven en schenk de olie over de courgette. Rooster de courgette in de oven in 15-20 minuten gaar en bruin. Laat de knoflook iets afkoelen en schep dan met een klein lepeltje de gare teentjes tussen de velletjes uit en doe ze in een steelpan. Schenk de melk erbij en pureer alles met een staafmixer tot een fijne saus. Voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de wijtingfilets in met zout en chilipoeder en bestrijk ze met olijfolie. Rooster de vis in een hete grillpan in 6-8 minuten gaar en mooi bruin. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten. Verwarm de knoflooksaus al
    roerende. Schep de courgettelinten op warme borden en leg de wijtingfilets erop. Schep er wat knoflooksaus over en geef de rest er apart bij.

    Lekker met tomaten gevuld met rijst: hol 4 vleestomaten uit. Snijd het uitholsel klein en meng het met 200 g rijst, 1 eetlepel tijmblaadjes, 1 eetlepel geraspte citroenschil,
    zout en versgemalen peper. Schep dit in de tomaten en zet ze naast elkaar in een niet te grote pan. Schenk 250 ml bouillon in de tomaten en op de bodem van de pan. Stoof de tomaten met rijst in 20-30 minuten heel zachtjes gaar.

    Wijn
    Een Chardonnay uit Walker
    Bay (Zuid-Afrika) is fris met
    ‘beet’. Precies wat dit gerecht
    nodig heeft.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Mosselsaté
    Was de mosselen en zoek ze uit: kapotte exemplaren verwijderen. Doe de mosselen met de soepgroenten ... Lees verder
    Tomatencurry met gamba's
    Laat de gamba’s eventueel ontdooien, spoel ze met koud water en dep ze droog. Pel de gamba’s en ... Lees verder
    Wijting met cherrytomaatjes en aubergine uit de oven
    Verwarm de oven voor op 200ËšC.
    Bestrooi de blokjes aubergine met zout en laat ze 15 minuten z... Lees verder
    Bruschetta met sardinetapenade en rucola
    Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Leg de tomaatjes op een bakplaat. Besprenkel ze met 1,5 el olijfol... Lees verder
    Bruschetta met sardinetapenade en rucola
    Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Leg de tomaatjes op een bakplaat. Besprenkel ze met 1,5 el olijfol... Lees verder
    Roergebakken gamba's met tomaat en bleekselderij
    Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes. Snijd de rode ui in dunne partjes. H... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden