VOORBEREIDEN
1. Leg de inktvissen op een bord en zet dit als het warm is op een schaal met ijsklontjes
(of maak het in twee porties schoon, laat de andere helft in de koelkast).
2. Houd telkens een inktvis vast in één hand en trek met je andere hand de kop
met tentakels (en een deel van de ingewanden) van het lijf.
3. Snijd met een koksmes de tentakels net onder de ogen van de kop af.
4. Verwijder de kraakbeenachtige mond (het harde zwarte bolletje) door op de
zijkant van de tentakels te drukken. De tentakels zijn nu schoon, de rest van de kop
kan weg.
5. Steek je wijsvinger in het lijf en haal het zakje verder leeg. Trek het inwendige
skelet eruit, een doorzichtige, op kunstof lijkende balein.
6. Leg de inktvis op een plank en schraap met je koksmes haaks op de inktvis de
grijze vliezen en andere ongerechtigheden eraf. Snijd een puntje van de onderkant
af en eventueel de kleine staartvinnen.
7. Snijd vervolgens de witte inktvis ‘zakjes’ in ringen.

BEREIDEN
8. Snijd de houterige onderste 2 centimeter van de asperge af en kook ze 30
seconden in ruim kokend water met zout. Giet ze af.
9. Laat de koekenpan op hoog vuur goed heet worden en schenk dan pas de
helft van de olie erin. Voeg direct de inktvis toe en roerbak de ringen en tentakels
enkele minuten.
10. Voeg de rode peper en naar smaak zout toe. Draai het vuur uit, schep de
sinaasappelpartjes, citroen en peterselie door de inktvis.
11. Schep de asperges om met de resterende olie en leg ze op een grote schaal.
Verdeel het warme inktvismengsel erover en serveer direct.


 
Inktvis met zoute citroen & asperges
• Voorgerecht voor 4 personen personen;
• Bereidingstijd: 20 - 30 min.
Ingrediënten:
  • 400 gram pijlstaartinktvissen
  • 2 (bloed)sinaasappels, in partjes
  • 500 gram dunne groene asperges
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1/5 gepekelde citroen vruchtvlees fijngehakt
  • 2 eetlepels grofgehakte bladpeterselie


  • VOORBEREIDEN
    1. Leg de inktvissen op een bord en zet dit als het warm is op een schaal met ijsklontjes
    (of maak het in twee porties schoon, laat de andere helft in de koelkast).
    2. Houd telkens een inktvis vast in één hand en trek met je andere hand de kop
    met tentakels (en een deel van de ingewanden) van het lijf.
    3. Snijd met een koksmes de tentakels net onder de ogen van de kop af.
    4. Verwijder de kraakbeenachtige mond (het harde zwarte bolletje) door op de
    zijkant van de tentakels te drukken. De tentakels zijn nu schoon, de rest van de kop
    kan weg.
    5. Steek je wijsvinger in het lijf en haal het zakje verder leeg. Trek het inwendige
    skelet eruit, een doorzichtige, op kunstof lijkende balein.
    6. Leg de inktvis op een plank en schraap met je koksmes haaks op de inktvis de
    grijze vliezen en andere ongerechtigheden eraf. Snijd een puntje van de onderkant
    af en eventueel de kleine staartvinnen.
    7. Snijd vervolgens de witte inktvis ‘zakjes’ in ringen.

    BEREIDEN
    8. Snijd de houterige onderste 2 centimeter van de asperge af en kook ze 30
    seconden in ruim kokend water met zout. Giet ze af.
    9. Laat de koekenpan op hoog vuur goed heet worden en schenk dan pas de
    helft van de olie erin. Voeg direct de inktvis toe en roerbak de ringen en tentakels
    enkele minuten.
    10. Voeg de rode peper en naar smaak zout toe. Draai het vuur uit, schep de
    sinaasappelpartjes, citroen en peterselie door de inktvis.
    11. Schep de asperges om met de resterende olie en leg ze op een grote schaal.
    Verdeel het warme inktvismengsel erover en serveer direct.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Gebakken scholfilet met olijven
    Halveer de olijven. Spoel de scholfilets af onder de koude kraan en dep ze droog. Bestrooi de scholf... Lees verder
    Clubsandwich met haring en avocado
    Halveer de haringen en snijd de filets schuin in stukken van 4 cm. Rooster de sneetjes brood in een ... Lees verder
    Nijlbaarsschotel met Italiaanse groenten
    Verwarm de oven voor op 220 C.
    Snijd de courgette in de lengte in vieren en vervolgens in stukj... Lees verder
    Mosselen in een saus van pruimtomaat
    Verwarm in een ruime pan de helft van de olijfolie en fruit hierin de sjalot en de knoflook tot deze... Lees verder
    Kerriezuurkool- en kabeljauwschotel
    Verwarm de oven voor op 200° C.
    Schil de aardappels, zet ze op in een laagje koud water met ee... Lees verder
    Gegrilde forel met kerrie-sinaasappelboter
    Spoel de forellen af onder koud stromend water en dep ze droog. Borstel de sinaasappels af met heet ... Lees verder
    Massala-tilapiapakketje met wortelsalade
    Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de tilapiafilets op 4 stukken aluminiumfolie of bakpapier. Meng... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden