VOORBEREIDEN
1. Leg de inktvissen op een bord en zet dit als het warm is op een schaal met ijsklontjes
(of maak het in twee porties schoon, laat de andere helft in de koelkast).
2. Houd telkens een inktvis vast in één hand en trek met je andere hand de kop
met tentakels (en een deel van de ingewanden) van het lijf.
3. Snijd met een koksmes de tentakels net onder de ogen van de kop af.
4. Verwijder de kraakbeenachtige mond (het harde zwarte bolletje) door op de
zijkant van de tentakels te drukken. De tentakels zijn nu schoon, de rest van de kop
kan weg.
5. Steek je wijsvinger in het lijf en haal het zakje verder leeg. Trek het inwendige
skelet eruit, een doorzichtige, op kunstof lijkende balein.
6. Leg de inktvis op een plank en schraap met je koksmes haaks op de inktvis de
grijze vliezen en andere ongerechtigheden eraf. Snijd een puntje van de onderkant
af en eventueel de kleine staartvinnen.
7. Snijd vervolgens de witte inktvis ‘zakjes’ in ringen.

BEREIDEN
8. Snijd de houterige onderste 2 centimeter van de asperge af en kook ze 30
seconden in ruim kokend water met zout. Giet ze af.
9. Laat de koekenpan op hoog vuur goed heet worden en schenk dan pas de
helft van de olie erin. Voeg direct de inktvis toe en roerbak de ringen en tentakels
enkele minuten.
10. Voeg de rode peper en naar smaak zout toe. Draai het vuur uit, schep de
sinaasappelpartjes, citroen en peterselie door de inktvis.
11. Schep de asperges om met de resterende olie en leg ze op een grote schaal.
Verdeel het warme inktvismengsel erover en serveer direct.


 
Inktvis met zoute citroen & asperges
• Voorgerecht voor 4 personen personen;
• Bereidingstijd: 20 - 30 min.
Ingrediënten:
  • 400 gram pijlstaartinktvissen
  • 2 (bloed)sinaasappels, in partjes
  • 500 gram dunne groene asperges
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1/5 gepekelde citroen vruchtvlees fijngehakt
  • 2 eetlepels grofgehakte bladpeterselie


  • VOORBEREIDEN
    1. Leg de inktvissen op een bord en zet dit als het warm is op een schaal met ijsklontjes
    (of maak het in twee porties schoon, laat de andere helft in de koelkast).
    2. Houd telkens een inktvis vast in één hand en trek met je andere hand de kop
    met tentakels (en een deel van de ingewanden) van het lijf.
    3. Snijd met een koksmes de tentakels net onder de ogen van de kop af.
    4. Verwijder de kraakbeenachtige mond (het harde zwarte bolletje) door op de
    zijkant van de tentakels te drukken. De tentakels zijn nu schoon, de rest van de kop
    kan weg.
    5. Steek je wijsvinger in het lijf en haal het zakje verder leeg. Trek het inwendige
    skelet eruit, een doorzichtige, op kunstof lijkende balein.
    6. Leg de inktvis op een plank en schraap met je koksmes haaks op de inktvis de
    grijze vliezen en andere ongerechtigheden eraf. Snijd een puntje van de onderkant
    af en eventueel de kleine staartvinnen.
    7. Snijd vervolgens de witte inktvis ‘zakjes’ in ringen.

    BEREIDEN
    8. Snijd de houterige onderste 2 centimeter van de asperge af en kook ze 30
    seconden in ruim kokend water met zout. Giet ze af.
    9. Laat de koekenpan op hoog vuur goed heet worden en schenk dan pas de
    helft van de olie erin. Voeg direct de inktvis toe en roerbak de ringen en tentakels
    enkele minuten.
    10. Voeg de rode peper en naar smaak zout toe. Draai het vuur uit, schep de
    sinaasappelpartjes, citroen en peterselie door de inktvis.
    11. Schep de asperges om met de resterende olie en leg ze op een grote schaal.
    Verdeel het warme inktvismengsel erover en serveer direct.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Vissticks
    Spoel de kabeljauwfilets af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de kabeljau... Lees verder
    Rogvleugelfilet met pittige spek-tijmdressing
    1 Bestrooi de rogvleugelfilets met zout en peper. Verhit in een vis- of ruime koekenpan 2 el olijfol... Lees verder
    Gebakken tongschar met appeltjes en vanillesaus
    Kook in een wijde pan de wijn met de fond, het sjalotje en het vanillestokje op matig hoog vuur tot ... Lees verder
    Garnalen-tomatentaartje
    Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel het teentje knoflook en pers dit boven de olie. Rol de sneetjes... Lees verder
    Geroosterde langoustines met limoen
    Doe de boter, knoflook, sjalotjes en peterselie in een sauspan, laat de boter langzaam smelten en me... Lees verder
    Picknick palingpate
    Pocheer de palingen een paar minuten in een pan met net genoeg water om ze te bedekken. Neem ze uit ... Lees verder
    Gegrilde groente en ansjovis bruschetta
    Snijd de ciabatta in plakjes van ca 1 cm. Besprenkel met olie en leg een paar minuten in de oven (22... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden