Kabeljauw

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met wat zout gaar. Breng intussen 3 dl water in een kleine pan aan de kook en los hierin de bouillontablet op of verwarm de visfond. Houdt de bouillon tegen de kook aan, voeg de melk en het laurierblad toe. Snijd de kabeljauw in grove stukken, schep ze in de bijna kokende bouillon en ‘pocheer’ ze in 5-6 minuten op een laag vuur gaar. Giet intussen de aardappelen af en stamp ze tot een fijne puree. Schep de kabeljauw met een schuimspaan uit het pocheervocht en schep ze voorzichtig door de puree. Voeg de knoflook en olijfolie toe, zodat het een smeuïge geheel wordt.
Gebruik geen staafmixer! Maar pureer het geheel bijvoorbeeld in een vijzel. Maak de brandade verder op smaak met de peterselie en zout en peper naar smaak.
Serveer de kabeljauw-spread met toast of versgebakken stokbrood.

Probeer ook een gedroogde stokvis of bakkeljauw, week dan de stokvis eerst 12 uur in water of melk, ververs dit iedere 4 uur. Stokvis kan namelijk erg zout zijn.

Ook lekker met koolvis!

Vervang de peterselie door dragon, dit kruid heeft een iets anijs-achtige smaak die goed bij vis past.


 
Kabeljauw spread
• Borrelhapje / Amuse voor 6 personen personen; 300 kCal
• Bereidingstijd: 20 - 30 min.
Ingrediënten:
  • 300 g kabeljauw
  • 200 g geschilde aardappelen
  • 1 visbouillontablet of 3 dl visfond
  • 1 dl melk
  • 1 laurierblaadje
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 ½ dl olijfolie
  • 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
  • versgemalen zeezout en peper


  • Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met wat zout gaar. Breng intussen 3 dl water in een kleine pan aan de kook en los hierin de bouillontablet op of verwarm de visfond. Houdt de bouillon tegen de kook aan, voeg de melk en het laurierblad toe. Snijd de kabeljauw in grove stukken, schep ze in de bijna kokende bouillon en ‘pocheer’ ze in 5-6 minuten op een laag vuur gaar. Giet intussen de aardappelen af en stamp ze tot een fijne puree. Schep de kabeljauw met een schuimspaan uit het pocheervocht en schep ze voorzichtig door de puree. Voeg de knoflook en olijfolie toe, zodat het een smeuïge geheel wordt.
    Gebruik geen staafmixer! Maar pureer het geheel bijvoorbeeld in een vijzel. Maak de brandade verder op smaak met de peterselie en zout en peper naar smaak.
    Serveer de kabeljauw-spread met toast of versgebakken stokbrood.

    Probeer ook een gedroogde stokvis of bakkeljauw, week dan de stokvis eerst 12 uur in water of melk, ververs dit iedere 4 uur. Stokvis kan namelijk erg zout zijn.

    Ook lekker met koolvis!

    Vervang de peterselie door dragon, dit kruid heeft een iets anijs-achtige smaak die goed bij vis past.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Zalmtaartje met bosui
    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de bosuitjes in r... Lees verder
    Kibbeling op roergebakken mosterdkool
    Leg de koolreepjes in een vergiet en giet er kokend water over. Verhit de wok, voeg de helft van de ... Lees verder
    Viscurry van nijlbaars
    Snijd de nijlbaarsfilet in gelijke moten en besprenkel ze met citroensap. Laat even intrekken en dep... Lees verder
    Oosterse tijgergarnalen met tomaat en kokos
    Verhit de olie in een wok en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Schep de sambal erdoor en bak ... Lees verder
    Roggebrood met appelsalsa en paling
    Snipper 1 geschilde appel en meng er 1 eetlepel citroensap, ½ eetlepel gembersiroop en 1 eetlepel f... Lees verder
    (Rode) Mul in een pakketje
    Verwarm de oven voor op 190 ºC.
    Knip 8 stukken vetvrij bakpapier van 20x30 cm. Leg er telkens... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden