Zalm

Verwarm de ovengrill voor. Schep de stukken paprika in een bakblik of lage ovenschaal om met 2 eetlepels olijfolie en rooster ze 10 cm onder de hete grill in 10-15 gaar, schep ze regelmatig om.
Verwarm 1 eetlepel olie in een pan met een dikke bodem. Fruit de helft van de ui en knoflook zachtjes aan en schep de zalm, chilipoeder, tijm en 2 eetlepels sherry erdoor. Smoor de zalm afgedekt in 5 minuten zachtjes gaar. Week de blaadjes gelatine intussen in een bak met ruim koud water. Klop de slagroom stijf.

Meng het zalmmengsel en de helft van de paprika in de keukenmachine tot een gladde puree. Verwarm 2-3 eetlepels water met het citroensap (in de magnetron), knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerende op in het warme water. Meng in een kom de zalmpuree met de gelatine en roer de biogarde erdoor. Spatel tot slot ook de slagroom erdoor. Breng dit pittig op smaak met zout en peper.

Vet een visvorm dun in met olijfolie en schep het zalmmengsel erin. Strijk de bovenkant glad en laat de mousse in de koelkast in 3-4 uur opstijven.
Verwarm de rest van de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de rest van de ui en knoflook zachtjes glazig. Schep de paprika erdoor en pureer dit met de rest van de sherry in de keukenmachine tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Stort de zalmmousse op een platte schaal, garneer met plukjes rucola en zet de paprikasaus in een schaaltje ernaast.
Lekker met focaccia en bruin stokbrood.


 
Zalmmousse met geroosterde paprika
• Borrelhapje / Amuse voor 10 of meer personen personen; 200 kCal
• Bereidingstijd: 35 min. of meer
Ingrediënten:
  • 500 g verse zalmfilet – in blokjes
  • 3 grote rode paprika’s – in grove stukken
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 tenen knoflook – fijngehakt
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 4-5 eetlepels medium dry sherry
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 ml biogarde roer
  • 250 ml slagroom


  • Verwarm de ovengrill voor. Schep de stukken paprika in een bakblik of lage ovenschaal om met 2 eetlepels olijfolie en rooster ze 10 cm onder de hete grill in 10-15 gaar, schep ze regelmatig om.
    Verwarm 1 eetlepel olie in een pan met een dikke bodem. Fruit de helft van de ui en knoflook zachtjes aan en schep de zalm, chilipoeder, tijm en 2 eetlepels sherry erdoor. Smoor de zalm afgedekt in 5 minuten zachtjes gaar. Week de blaadjes gelatine intussen in een bak met ruim koud water. Klop de slagroom stijf.

    Meng het zalmmengsel en de helft van de paprika in de keukenmachine tot een gladde puree. Verwarm 2-3 eetlepels water met het citroensap (in de magnetron), knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerende op in het warme water. Meng in een kom de zalmpuree met de gelatine en roer de biogarde erdoor. Spatel tot slot ook de slagroom erdoor. Breng dit pittig op smaak met zout en peper.

    Vet een visvorm dun in met olijfolie en schep het zalmmengsel erin. Strijk de bovenkant glad en laat de mousse in de koelkast in 3-4 uur opstijven.
    Verwarm de rest van de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de rest van de ui en knoflook zachtjes glazig. Schep de paprika erdoor en pureer dit met de rest van de sherry in de keukenmachine tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

    Stort de zalmmousse op een platte schaal, garneer met plukjes rucola en zet de paprikasaus in een schaaltje ernaast.
    Lekker met focaccia en bruin stokbrood.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Langoustines alla Busara
    Verhit de 3 el olijfolie in een diepe braadpan. Voeg de knoflook toe en verhit op een gematigde tem... Lees verder
    Marokkaanse couscoussalade met sardines
    Doe de couscous in een kom en voeg 2 dl koud water toe. Laat de couscous 15 minuten wellen. Meng het... Lees verder
    Gegrilde langoustines met citroenpartjes
    Spoel de langoustines grondig af en snijd daarna elk exemplaar open aan de onderkant met behulp van ... Lees verder
    Risotto met roergebakken tijgergarnalen
    Laat de tijgergarnalen eventueel ontdooien. Pel en snipper de ui. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in e... Lees verder
    Garnalenragoût met rijst
    Was de preien en snijd ze in smalle ringen. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Kook de rijst gaar v... Lees verder
    Gebakken wijting met kruidige groenten
    Wrijf de wijtingen aan de buitenkant en in de buikholte in met wat citroensap, wat zout en versgemal... Lees verder
    Sushi met zalm en komkommer
    Kook de rijst volgens de gebruiksanwijzing op de verpakking. Meng de azijn met de suiker, het zout e... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden