Zalm

Verwarm de ovengrill voor. Schep de stukken paprika in een bakblik of lage ovenschaal om met 2 eetlepels olijfolie en rooster ze 10 cm onder de hete grill in 10-15 gaar, schep ze regelmatig om.
Verwarm 1 eetlepel olie in een pan met een dikke bodem. Fruit de helft van de ui en knoflook zachtjes aan en schep de zalm, chilipoeder, tijm en 2 eetlepels sherry erdoor. Smoor de zalm afgedekt in 5 minuten zachtjes gaar. Week de blaadjes gelatine intussen in een bak met ruim koud water. Klop de slagroom stijf.

Meng het zalmmengsel en de helft van de paprika in de keukenmachine tot een gladde puree. Verwarm 2-3 eetlepels water met het citroensap (in de magnetron), knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerende op in het warme water. Meng in een kom de zalmpuree met de gelatine en roer de biogarde erdoor. Spatel tot slot ook de slagroom erdoor. Breng dit pittig op smaak met zout en peper.

Vet een visvorm dun in met olijfolie en schep het zalmmengsel erin. Strijk de bovenkant glad en laat de mousse in de koelkast in 3-4 uur opstijven.
Verwarm de rest van de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de rest van de ui en knoflook zachtjes glazig. Schep de paprika erdoor en pureer dit met de rest van de sherry in de keukenmachine tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Stort de zalmmousse op een platte schaal, garneer met plukjes rucola en zet de paprikasaus in een schaaltje ernaast.
Lekker met focaccia en bruin stokbrood.


 
Zalmmousse met geroosterde paprika
• Borrelhapje / Amuse voor 10 of meer personen personen; 200 kCal
• Bereidingstijd: 35 min. of meer
Ingrediënten:
  • 500 g verse zalmfilet – in blokjes
  • 3 grote rode paprika’s – in grove stukken
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 tenen knoflook – fijngehakt
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 4-5 eetlepels medium dry sherry
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 ml biogarde roer
  • 250 ml slagroom


  • Verwarm de ovengrill voor. Schep de stukken paprika in een bakblik of lage ovenschaal om met 2 eetlepels olijfolie en rooster ze 10 cm onder de hete grill in 10-15 gaar, schep ze regelmatig om.
    Verwarm 1 eetlepel olie in een pan met een dikke bodem. Fruit de helft van de ui en knoflook zachtjes aan en schep de zalm, chilipoeder, tijm en 2 eetlepels sherry erdoor. Smoor de zalm afgedekt in 5 minuten zachtjes gaar. Week de blaadjes gelatine intussen in een bak met ruim koud water. Klop de slagroom stijf.

    Meng het zalmmengsel en de helft van de paprika in de keukenmachine tot een gladde puree. Verwarm 2-3 eetlepels water met het citroensap (in de magnetron), knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerende op in het warme water. Meng in een kom de zalmpuree met de gelatine en roer de biogarde erdoor. Spatel tot slot ook de slagroom erdoor. Breng dit pittig op smaak met zout en peper.

    Vet een visvorm dun in met olijfolie en schep het zalmmengsel erin. Strijk de bovenkant glad en laat de mousse in de koelkast in 3-4 uur opstijven.
    Verwarm de rest van de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de rest van de ui en knoflook zachtjes glazig. Schep de paprika erdoor en pureer dit met de rest van de sherry in de keukenmachine tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

    Stort de zalmmousse op een platte schaal, garneer met plukjes rucola en zet de paprikasaus in een schaaltje ernaast.
    Lekker met focaccia en bruin stokbrood.

    Met toestemming overgenomen van 'Tijd voor Vis'.

    Mensen die dit recept bekeken, bekeken ook:
    Rogvleugelfilet met pittige spek-tijmdressing
    1 Bestrooi de rogvleugelfilets met zout en peper. Verhit in een vis- of ruime koekenpan 2 el olijfol... Lees verder
    Hollandse garnalen met een mousseline van geuzebier, gepocheerd kwartelei, postelein en asperges
    Pocheer de kwarteleitjes gedurende 1 minuut in water met azijn maar zonder zout. Maak een mousseline... Lees verder
    Forel met hazelnoten en peterselie
    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Hak de peterselie fij... Lees verder
    Aardappelsoep met zalm en Hollandse garnalen
    Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook heel zachtjes glazig. Schep de aardapp... Lees verder
    Snoekbaarsfilet met een brandade van gerookte paling, knoflookspinazie en tomatenvinaigrette
    Meng de tomatenconcassée met de olie en azijn, breng op smaak met peper en zout. Verwarm deze vinai... Lees verder
    Thaise currysoep met Hollandse garnalen en kokosmelk
    Hak de basilicumblaadjes fijn. Voor de soep: maak een garnalenfond met de gedroogde garnalen en de g... Lees verder
    Rogvleugelfilet met pittige spek-tijmdressing
    1 Bestrooi de rogvleugelfilets met zout en peper. Verhit in een vis- of ruime koekenpan 2 el olijfol... Lees verder
    © Visserslatijn Nederland 2006-2012 - Alle rechten voorbehouden